SALG / GENERATIONSSKIFTE
Kronprinsesse/kronprins:
Har du en naturlig arvetager til dit job, hvis du en dag vil sælge, eller der sker noget med dit helbred? Hvad skal der ske med kunderne, medarbejderne og dine leverandører?
Er der nogle af dine nøglemedarbejdere, der har den rigtige alder og det rette ”drive” til at tage over, eller skal du begynde at kigge dig om efter en afløser udefra?
Værdien af din virksomhed er ikke kun afhængig af indtjening, omsætning og kunder. Flere og flere købere kigger også på, om der en person, som kan besidde lederposten efter overtagelsen.
Således er kronprinsessen/kronprinsen faktisk lige så vigtige som dig selv, når det gælder værdien af dit livsværk.
Husk derfor at opdyrke afløseren, og fortæl vedkommende, at han/hun er udset til, at udfylde rollen. På den måde undgår du, at den rette person lige pludselig siger op, og evt. søger til en konkurrent.
Du kan få hjælp af os, til at sætte fokus på dette vigtige aspekt.
Gør din virksomhed SKARP:
Mange virksomheder har en fornuftig forretning, som løbende giver et pænt overskud til ejeren. Men selv når din virksomhed kontinuerligt udvikler sig i en positiv retning, husker du så at holde fokus på:
1) Produkter – nye markeder/produkter?
2) Optimering af den eksisterende forretning?
3) Medarbejdere og kunder?
Når det går godt, og bundlinjen er positiv, er der rigtig mange, som specielt glemmer punkt nr. 2.
Dog finder de hurtigt ud af, når de beslutter sig for at sælge, at det havde været fordelagtigt, hvis de havde haft fokus på det undervejs. Det er nemlig ikke fuglene på taget, som køber vil betale for, men derimod dem, som du allerede har skudt. Eller sagt med andre ord, det er de investeringer du selv har lavet, og som har givet en stigende omsætning og overskud, som køber vil betale for, ikke de implementeringsplaner, som ligger ude i fremtiden.
Så rådet er – ”gør dig SKARP ” hele tiden!
Hvad er vigtig for dig?
– At din virksomhed fortsætter, efter at du har solgt den?
Når du står overfor at sælge din virksomhed, har du så overvejet, hvad der er vigtigt for dig og virksomheden, efter overtagelsen?
I 2004 solgte Peter Stubkjær Sørensen sin virksomhed, Bonus Energy, til Siemens Wind Power. Som en del af salgsaftalen, ønskede Peter, at stenen ved indgangen, med påskriften Bonus Energy, skulle blive stående også efter overtagelsen og navneændringen. For Peter var det vigtigt, at man for fremtiden også kunne se hvilken virksomhed, som havde været grundlag for den nuværende. Peter kan godt finde på at vise stenen frem til venner, når de er på besøg, og stolt sige ”se, det har jeg været med til at skabe”.
Tænker du som Peter? – Vi tror, at de fleste som har kæmpet for en virksomhed i mange år, og derefter sælger ”barnet”, gerne vil se, at virksomheden fortsat kan videreudvikles, selvom der er kommet et andet navn på døren.
Dertil kommer selvfølgelig ønsket om en ordentlig pris og fornuftige salgsbetingelser.
Salgsprocessen foregår på følgende måde:
1. I tilbydes et uforpligtende møde, enten hos jer selv eller på vores kontor.
2. I fortæller os, hvilke ønsker I har i forbindelse med salget (det er jo ikke kun penge det handler om, men også dét, at kunne se sit livsværk bestå i mange år fremover, selvom navnet ændres, og dét, at de loyale medarbejdere fortsat kan se en fremtid i det nye selskab).
3. Hvis interessen er der, tilbydes I, at indgå en aftale om et salg. Hvis vi mener at have en potentiel køber, laver vi en Salgsaftale (Link til aftalen her), hvor I bliver enige med os om perioden for aftalen, samt de overordnede betingelser for salget.
4. I underskriver en NDA (“Non-Disclosure Agreement”), hvorefter I bliver præsenteret for en mulig køber.
5. Indtil dette punkt er det uden beregning fra jeres side.
6. Såfremt I ønsker at fortsætte processen, tilbydes I, at indgå en formidlingsaftale (Link til aftalen her) med os, og på baggrund af relevant information så som regnskaber, budgetter og aftaler med nøglekunder, laver vi en vurdering af jeres virksomhed. Jo mere retvisende et billede informationen giver af virksomheden, jo mere præcis en vurdering får I.
7. På det grundlag laves en anonymiseret teaser til køber, som I godkender, inden den tages i brug.
8. Når køber vil videre i processen, og har underskrevet en NDA og evt. en LOI (Letter of Intent), udarbejder vi en mindre ”due diligence” undersøgelse. Undersøgelsen er vigtig, da den hjælper os med at finde eventuelle huller, som kan betyde en nedskrivning af jeres virksomheds værdi. Vi kan således sikre os imod disse, og dermed undgå en diskussion med køber.
9. Prisforhandlingerne foregår med os som mellemmænd. Derved undgår I, at forhandlingerne bliver præget af for mange følelser, og opnår derimod, et bedre grundlag for at I, i den efterfølgende periode, kan arbejde sammen med køber om overtagelsen.
10. Køber fremkommer med et indikativt bud.
11. Jeres advokat(revisor) tager nu over i den videre proces, og der vil som regel være advokater(revisorer) fra begge sider til stede. Målet er at gennemføre den fulde “due diligence” proces, som afsluttes med, at køber afgiver et bindende bud.
12. Herefter starter kontraktforhandlingerne og en indgåelse af en betinget transaktionsaftale (signing).
13. Afslutning (closing) af aftalen mellem partnerne.